Domowy przepis na żelki
Jak wiadomo, żelki są doskonałą przekąską nie tylko dla dzieci, ale również osób dorosłych. Rekomendowane jest samodzielne przygotowanie wspomnianego produktu razem z dziećmi.
Słodkie żelki z soku owocowego
Należy najpierw zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Są to: 1 łyżeczka cukru, 6 łyżeczek żelatyny w proszku, 2 łyżki soku z cytryny, 100 ml doku truskawkowego lub malinowego.
Pierwszym krokiem będzie wsypanie żelatyny do niedużego garnka. Kolejnym etapem będzie zalanie żelatyny sokiem owocowym i pozostawienie na napęcznienia na około 10 minut. W tym momencie można dodać do niej cytryny i podgrzać. Nie można oczywiście zapomnieć mieszać. W ten sposób żelatyna powinna się rozpuścić. Następnie trzeba dodać cukru w zależności od swoich upodobań i dokładnie wymieszać. Cukier musi zostać całkowicie rozpuszczony. Kolejnym krokiem będzie rozlanie przygotowanej mieszanki do foremki silikonowej i zostawienie do wystygnięcia. Później należy wstawić wspomnianą foremkę na kilka godzin do lodówki. W tym czasie płyn stężeje i omawiane żelki misie będą już gotowe do spożycia.
Żelki o smaku Coca coli
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że przekąska spożywana w zbyt dużych ilościach może oczywiście zaszkodzić. Jeżeli jednak rodzice podejmą decyzję o dawkowaniu jedzenia żelek przez dzieci, a także przyrządzać je w domu, mogą mieć całkowitą pewność, że nie wpłyną one negatywnie na stan zdrowia pociech. Dzieciom na pewno będą smakowały żelki o smaku coli.
Zalecane jest w tym celu zaopatrzenie się w 100 ml odgazowanej coca-coli, 6 łyżek żelatyny oraz łyżkę cukru.
W pierwszej kolejności należy wsypać żelatynę do niewielkiego garnka, a później zalać odgazowaną coca-colą. Należy zostawić całość w takiej postaci na 10 minut, by mieszanka napęczniała. Gdy już upłynie wskazany czas, należy podgrzewać całość i mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. W tym momencie można posłodzić całość do smaku, a także zamieszać. Trzeba zaczekać, aż cukier się rozpuści. Kolejnym krokiem będzie przelanie mieszanki do dowolnej foremki silikonowej i zostawienie do wystygnięcia. Następnie wystarczy odstawić foremkę do lodówki i przetrzymać kilka godzin.